Тигани

Показване:
Подреждане по:
Тиган за риба двоен гранит 32см
Тиган за риба двоен гранит 32см
Двоен тиган за риба Незалепващо покритие Дъл..
40.00лв.
Алуминиев двоен грил тиган
Алуминиев двоен грил тиган
Двустранния тиган, познат като "шофьорски" или "ти..
30.00лв.
Показва 1 до 2 от 2 (1 страници)

Покупката на нов тиган може да се превърне в предпоставка за разочарование и в укор към себе си за неразумно похарчените пари. Домакинските съдове играят изключително важна роля в живота на едно домакинство. От тях зависи не само качеството на приготвената храна, но и времето, прекарано в готвене и почистване на посудата. Препоръчваме да пазарувате разумно, избирайки правилно не само продуктите, но и мястото на тяхното закупуване.

Правилен избор на тигана – какво означава това?

Ако можем да си позволим да закупим сервиз за сервиране въз основа на размера и визуалните му характеристики, то със съдовете за готвене ситуацията е доста по-различна – особено с тези, в които ще пържим храна. Всички очакваме, че в тиганите, които сме закупили, нещата ще се получават с лекота – палачинките ще се изваждат без проблем, а месото и зеленчуците няма да загарят.

Пърженето в подходящите тигани, особено ако съдовете са с добро качество, е удоволствие за всеки кулинар. Дори домакините, които трябва да приготвят вечерята за своето семейство по задължение, знаят че качеството на съда е от огромно значение за качеството на храната. От тигана често зависи времето за реализиране на дадена рецепта. Говорим за пържене на едни и същи продукти, които се получават по различен начин в различните видове съдове.

Тиганът, както и всеки друг готварски съд, има редица характеристики, на които следва да се обърне нужното внимание. Основните параметри са големината, материалът и видът на незалепващото покритие. Именно незалепващото свойство на тиганите днес е това, което извежда съвременните продукти на по-високо ниво спрямо тези, в които са готвили нашите майки и баби.

Материал на тигана – какво да изберете?

Да започнем с най-важното - материалът, от който ще бъде направен вашият нов и вероятно хубав тиган, тъй като висококачествените съдове са ключът към успешното готвене. Днес домакинската посуда и в частност тиганите се изработват от най-различни материали, включително такива като гранит, за който не сме смятали за възможно да влезе в подобна употреба.

Според материалите тиганът може да бъде изработен от:

  • Чугун;
  • Алуминий;
  • Мед;
  • Неръждаема стомана.

Това са материалите, използвани за производство на формата/ корпуса на съда. Техните особености и свойства в никакъв случай не са маловажни. Така например тиганите от чугун съществуват отдавна и остават все така популярни в кулинарните среди. Това се дължи на редица уникални качества на чугуна, които си струва да разгледаме.

Всички качествени тигани от чугун имат много добра топлопроводимост. Нагряват се бързо и равномерно, а храната, приготвена в тях, е равномерно изпържена с приятна хрупкава коричка. Тези съдове са издръжливи и дълготрайни, но имат и някои недостатъци: тежат прекалено много и са доста скъпи. Използват се предимно от професионални готвачи.

При тиганите от алуминий, недостатъците на чугуна са напълно изключени. Те са супер леки и доста евтини, поради което можем да ги открием в почти всяка домашна кухня. Те също имат добра температурна възприемчивост и могат да се използват върху всеки вид котлон. Тези евтини тигани обаче се деформират доста лесно, а при липсата на покритие, храната в тях обикновено загаря.

Тиганите от неръждаема стомана съчетават положителните качества на чугуна и алуминия. По-устойчиви са на деформиране, но са сравнително леки и удобни за ежедневно ползване. Почистват се лесно, включително в съдомиялна машина, но са в по-високия ценови сегмент. Предвид отличните им характеристики,  си заслужава да се инвестира в такъв съд.

Покритието на тигана – най-важният критерий при избора

Покритието е това, което създава удобство при използването на съвременните тигани и в голяма степен формира техните цени. От противозалепващия слой по дъното и вътрешните стени на съда зависи в голяма степен какви ще бъдат качеството и визията на пържените храни. Много е важно тиганът да се избере според ефективността и безопасността на покритието, а не според цената, на която се предлага.

Покритията при тиганите днес са направени от: тефлон, керамика, гранит, титан или емайл. Тефлонът е най-широко разпространен и се среща главно при бюджетните продукти. Предпочитано покритие, заради възможността да се пържи с малко или изобщо без мазнина. Тефлонът е обаче твърде крехък и при силно нагряване отделя токсични вещества в храната.

Керамичните тигани за готвене са последният хит при готварските съдове. Покритията от този материал са абсолютно нетоксични и следователно – безопасни за здравето. Храната се отделя много лесно от дъното и стените на съда, запазвайки както формата, така и добрия си вкус. Почистването на тигана е лесно – не се налага накисване или използване на обезмаслител.

Дълбочината и предназначението на тигана – защо са важни тези параметри?

Не е достатъчно да закупите качествен тиган – необходимо е да изберете правилния модел за конкретна кулинарна задача, защото тиганите просто не са абсолютно еднакви. Ако живеете в апартамент и не разполагате с барбекю, можете да гриловате месо, риба и зеленчуци в специален грил тиган.

При нас ще откриете перфектен двоен модел, с който ще печете равномерно месото от всяка страна, обръщайки не храната, а тигана. Тези практични хубави тигани ви спестяват пръските мазнина по котлоните и неприятния пушек в кухнята. Дълбочината често определя предназначението на тигана. Обемът им е обозначен в литри, така че домакините лесно могат да изберат продукт за нуждите на своето домакинство.

Сделка на деня
Комплект тенджери и тиган Vivaldi Lidya гранит Black-Gold 7 части
Пазарувайте сега с изключително висококачествени с..
Специална цена:250.00лв.
Стара цена:299.00лв.
Спестявате:49.00лв.
Чайници за турски чай гранит Vivaldi
Гранитен комплект чайници FamipaНезалепващо 4-слой..
Специална цена:49.00лв.
Стара цена:60.00лв.
Спестявате:11.00лв.
3D декоративни панели, 290х17см, WPC6, LK1017
Декоративни профили за стени и тавани Материал: W..
Специална цена:17.00лв.
Стара цена:29.00лв.
Спестявате:12.00лв.
Побързайте! Остават още 88888888 продукт(и)! 19 продукт(и) вече са поръчани!
Тапет 3D тухли, самозалепващ, 77 х 70см, бял цвят
Самозалепващи 3д тапети Размери: 77 х 70см Цвят:..
Специална цена:2.50лв.
Стара цена:4.00лв.
Спестявате:1.50лв.
Интериорен панел тип мрамор 122 х 244см
Oтлични топлоизолационни и звукоизолационни свойст..
99.00лв.
Интериорен панел тип мрамор QM-3056B, 122 х 244см
Oтлични топлоизолационни и звукоизолационни свойст..
Специална цена:120.00лв.
Стара цена:159.00лв.
Спестявате:39.00лв.
Интериорен панел тип мрамор QM-6111, 122 х 244см
Oтлични топлоизолационни и звукоизолационни свойст..
99.00лв.
Самозалепващ XPE панел Мрамор 6007, 30 х 60см
Панели за стена Материал: XPE пяна Външен PVC сл..
Специална цена:4.00лв.
Стара цена:5.90лв.
Спестявате:1.90лв.
3D декоративни панели, 250х16см, WPC, 128-1A06-Black
Декоративни профили за стени и тавани Материал: W..
Специална цена:22.00лв.
Стара цена:32.00лв.
Спестявате:10.00лв.