Тенджери под налягане
Предлагаме ви последно поколение тенджери под налягане от серията Royal Pressure. Можете да изберете съд с вместимост, която отговаря на нуждите на вашето домакинство. Тенджерите, които сме включили в продуктовия ни каталог, се отличават с елегантен дизайн, който същевременно прави готвенето в съда и неговото почистване лесно като детска игра. Цените на херметическите ни съдове са повече от достъпни.
Какво представлява тенджерата под налягане с херметическо затваряне?
Ако никога в дома ви не се е използвала тенджера под налягане, логично е да ви измъчват някои въпроси. Един от тях касае безопасността на съда, но на този въпрос ще се спрем по-нататък. Първо нека изясним какво точно представлява самото домакинско пособие? Да започнем с най-разпространеното (основно сред младите хора) погрешно схващане, че тенджерата под налягане е разновидност на мултикукъра. Това не е така!
Този съд е максимално близък до тенджерите, които използваме обичайно, но с една съществена разлика – капакът. Капакът се затваря херметически, така че образуваната под него пара не излиза навън, както при обикновените тенджери, а се натрупва вътре в съда. Така се създават екстремно високи температури – над 100 градуса, което позволява на хранителните продукти да се сготвят много по-бързо.
Какъв е принципът на работа на една модерна тенджера под налягане, чиято цена е по-висока спрямо тази на обикновения домакински съд? При нормални условия е невъзможно да получим вода с температура над 100 °C, защото тя просто се превръща в пара, от друга страна, точката на кипене на водата зависи от налягането.
Очевидното решение е да увеличим налягането - тогава точката на кипене също ще се повиши, което ще ни позволи да получим вода с температура над 100 ° C. Именно този модел е внедрен в работата на тенджерите под налягане.
Парата при готвене не излиза навън, а се натрупва под капака, поради което налягането в тенджерата се увеличава, а водата се нагрява до температура над 100 °C, без да се превръща в пара. На капака на всички херметически тенджери има предпазен клапан. Клапанът изпуска пара, ако налягането надвиши допустимата нормата - в противен случай капакът рано или късно ще бъде откъснат от крепежните елементи.
Цялата „магия“ на тенджерата под налягане се състои в това, че храната се готви по-бързо в по-гореща вода. В същото време, ястията са по-вкусни и полезни, защото не се налага добавяне на вода, а полезните вещества в продуктите се запазват в максимална степен. Тези уникални съдове са най-добрият помощник на работещите жени, позволявайки им да приготвят бързо вкусна вечеря за цялото семейство.
Особености на работа с херметичните съдове
Много домакини споделят, че изпитват страх да готвят дори в доказано качествени тенджери под налягане. Бързаме да ги уверим, че опасенията им са напълно неоснователни. Съдовете от този тип са пригодени за работа под екстремно натоварване и всякакви инциденти са изключени при спазване на указанията за правилното им използване.
Ако тази домакинска посуда е нещо, което никога не сте използвали, то следващите редове ще ви бъдат особено полезни. Ще се опитаме да синтезираме най-важната информация, която ви е нужна за безопасно готвене в херметически съд и за високо качество на приготвените ястия.
Тенджерата под налягане значително улеснява живота на домакинята - тя готви, задушава, запарява и преди всичко ускорява времето за готвене на различни видове храни (месо, зеленчуци, риба, зърнени храни, бобови култури), а също така запазва витамините и полезните минерали в тях.
Техниките за безопасност, които трябва да спазвате са следните:
- Капакът на тенджерата трябва да бъде поставен правилно - от никъде не бива излиза или да пропуска въздух;
- Огънят на газовата печка не трябва да излиза извън ръбовете на дъното на тенджерата, а котлонът на електрическата печка трябва да е равен по диаметър на дъното на тенджерата. Необходимо е да се уверите, че котлонът се нагрява равномерно;
- Не може да готвите в такъв съд без вода – трябва да добавите поне чаша вода към продуктите в съда;
- Преди да отворите капака на херметическа тенджера, трябва да намалите налягането в нея. За да направите това, бавно отворете вентила и изпуснете горещия въздух (когато работите с клапана, не забравяйте да защитите ръцете си, сложете ръкавица.);
- Друг начин за освобождаване на налягането е да поставите съда в студена вода;
- Ако парата не излиза през клапана, а през капака, то клапанът може да е запушен или уплътнителният пръстен на капака да се е изместил настрани.Необходимо е да почистите вентила с тел, след освобождаване на налягането в тенджерата.
Никога не оставяйте такъв съд без надзор. Ако, улисани в друга работа, забравите, че готвите, водата в тенджерата може да се изпари, а това ще повиши допълнително налягането. Спазвайки тези прости, но изключително важни правила, ще установите, че готвенето в качествена тенджера под налягане е истинско удоволствие, а резултатите – винаги на желаната висота.
Когато избирате сред нашите превъзходни херметически тенджери, впечатлени от изгодните им цени, не забравяйте да изберете разумно обема на съда, който ще закупите. Тенджерите с по-голям обем са отлично решение за едно по-голямо домакинство. За тричленните семейства отлична работа ще свърши и съд с по-малка вместимост.