Тигани
Покупката на нов тиган може да се превърне в предпоставка за разочарование и в укор към себе си за неразумно похарчените пари. Домакинските съдове играят изключително важна роля в живота на едно домакинство. От тях зависи не само качеството на приготвената храна, но и времето, прекарано в готвене и почистване на посудата. Препоръчваме да пазарувате разумно, избирайки правилно не само продуктите, но и мястото на тяхното закупуване.
Правилен избор на тигана – какво означава това?
Ако можем да си позволим да закупим сервиз за сервиране въз основа на размера и визуалните му характеристики, то със съдовете за готвене ситуацията е доста по-различна – особено с тези, в които ще пържим храна. Всички очакваме, че в тиганите, които сме закупили, нещата ще се получават с лекота – палачинките ще се изваждат без проблем, а месото и зеленчуците няма да загарят.
Пърженето в подходящите тигани, особено ако съдовете са с добро качество, е удоволствие за всеки кулинар. Дори домакините, които трябва да приготвят вечерята за своето семейство по задължение, знаят че качеството на съда е от огромно значение за качеството на храната. От тигана често зависи времето за реализиране на дадена рецепта. Говорим за пържене на едни и същи продукти, които се получават по различен начин в различните видове съдове.
Тиганът, както и всеки друг готварски съд, има редица характеристики, на които следва да се обърне нужното внимание. Основните параметри са големината, материалът и видът на незалепващото покритие. Именно незалепващото свойство на тиганите днес е това, което извежда съвременните продукти на по-високо ниво спрямо тези, в които са готвили нашите майки и баби.
Материал на тигана – какво да изберете?
Да започнем с най-важното - материалът, от който ще бъде направен вашият нов и вероятно хубав тиган, тъй като висококачествените съдове са ключът към успешното готвене. Днес домакинската посуда и в частност тиганите се изработват от най-различни материали, включително такива като гранит, за който не сме смятали за възможно да влезе в подобна употреба.
Според материалите тиганът може да бъде изработен от:
- Чугун;
- Алуминий;
- Мед;
- Неръждаема стомана.
Това са материалите, използвани за производство на формата/ корпуса на съда. Техните особености и свойства в никакъв случай не са маловажни. Така например тиганите от чугун съществуват отдавна и остават все така популярни в кулинарните среди. Това се дължи на редица уникални качества на чугуна, които си струва да разгледаме.
Всички качествени тигани от чугун имат много добра топлопроводимост. Нагряват се бързо и равномерно, а храната, приготвена в тях, е равномерно изпържена с приятна хрупкава коричка. Тези съдове са издръжливи и дълготрайни, но имат и някои недостатъци: тежат прекалено много и са доста скъпи. Използват се предимно от професионални готвачи.
При тиганите от алуминий, недостатъците на чугуна са напълно изключени. Те са супер леки и доста евтини, поради което можем да ги открием в почти всяка домашна кухня. Те също имат добра температурна възприемчивост и могат да се използват върху всеки вид котлон. Тези евтини тигани обаче се деформират доста лесно, а при липсата на покритие, храната в тях обикновено загаря.
Тиганите от неръждаема стомана съчетават положителните качества на чугуна и алуминия. По-устойчиви са на деформиране, но са сравнително леки и удобни за ежедневно ползване. Почистват се лесно, включително в съдомиялна машина, но са в по-високия ценови сегмент. Предвид отличните им характеристики, си заслужава да се инвестира в такъв съд.
Покритието на тигана – най-важният критерий при избора
Покритието е това, което създава удобство при използването на съвременните тигани и в голяма степен формира техните цени. От противозалепващия слой по дъното и вътрешните стени на съда зависи в голяма степен какви ще бъдат качеството и визията на пържените храни. Много е важно тиганът да се избере според ефективността и безопасността на покритието, а не според цената, на която се предлага.
Покритията при тиганите днес са направени от: тефлон, керамика, гранит, титан или емайл. Тефлонът е най-широко разпространен и се среща главно при бюджетните продукти. Предпочитано покритие, заради възможността да се пържи с малко или изобщо без мазнина. Тефлонът е обаче твърде крехък и при силно нагряване отделя токсични вещества в храната.
Керамичните тигани за готвене са последният хит при готварските съдове. Покритията от този материал са абсолютно нетоксични и следователно – безопасни за здравето. Храната се отделя много лесно от дъното и стените на съда, запазвайки както формата, така и добрия си вкус. Почистването на тигана е лесно – не се налага накисване или използване на обезмаслител.
Дълбочината и предназначението на тигана – защо са важни тези параметри?
Не е достатъчно да закупите качествен тиган – необходимо е да изберете правилния модел за конкретна кулинарна задача, защото тиганите просто не са абсолютно еднакви. Ако живеете в апартамент и не разполагате с барбекю, можете да гриловате месо, риба и зеленчуци в специален грил тиган.
При нас ще откриете перфектен двоен модел, с който ще печете равномерно месото от всяка страна, обръщайки не храната, а тигана. Тези практични хубави тигани ви спестяват пръските мазнина по котлоните и неприятния пушек в кухнята. Дълбочината често определя предназначението на тигана. Обемът им е обозначен в литри, така че домакините лесно могат да изберат продукт за нуждите на своето домакинство.